DATE

PIMin pitää olla helppoa

villasukkia-toimistolla

PIMin pitää olla helppoa

Kuten monessa muussakin asiassa, myös tuotetiedonhallinnassa menestyvät ne, jotka pystyvät tekemään monimutkaisesta helppoa.

Me Adeonalla työskentelemme joka päivä sen eteen, että tuotetiedonhallinta (PIM, Product Information Management) olisi mahdollisimman helppoa. Kuten monessa muussakin asiassa, myös tuotetiedonhallinnassa menestyvät ne, jotka pystyvät tekemään monimutkaisesta helppoa.

Vaikka eihän tuotetiedonhallinta ole monimutkaista.

Ainakaan sen ei meidän mielestä  tarvitse olla. Muutamia perusperiaatteita noudattamalla pärjää jo pitkälle. Perusidea on jokaisessa yrityksessä sama, vaikka toimiala- ja yrityskohtaisia eroja löytyy.

PIM ei ole tietojärjestelmähanke.

Se on uuden toimintatavan käyttöönottamista, johon liittyy muutosjohtamista sekä manuaalisten prosessien automatisointia. PIM-järjestelmä ei tee kaikkea automaattisesti, vaan se toimii mahdollistajana. Jotta tuotetiedonhallinta olisi asiakasyrityksissämme mahdollisimman helppoa, olemme kiinnittäneet huomiota erityisesti seuraaviin asioihin ja kehittäneet näitä aktiivisesti.

1. Helppo hankinta

Meidän mielestämme tietojärjestelmän hankinta ei saa olla monimutkaista, vaan pitäisi miettiä, miten käyttö ja prosessit muodostetaan mahdollisimman tehokkaiksi. Lähtökohtana kannattaa yleensä olla se, miten PIM-järjestelmä tukee nykyisiä järjestelmiä, jollei sitten olla tekemässä kaiken kattavaa IT-järjestelmäuudistusta. Mitä enemmän asiakkaamme käyttää PIM-järjestelmää ja hyödyntää sen sisältämää dataa, sen suuremmat ovat asiakkaamme saamat hyödyt.

Hankinnan helppouteen vaikuttaa myös:

  • sopimuskauden pituus (me uskomme tuottamaamme lisäarvoon, emme pitkiin sopimuskausiin)
  • mahdollisuus aloittaa pelkällä määrittelyllä
  • millaista koulutusta käyttöönotto sisältää
  • miten asiakasta tuetaan muutosjohtamisessa
  • järjestelmän toimitus SaaS-palveluna tai asennettuna omaan infraan

2. Helppo käyttöönotto

Käyttöönoton helppous auttaa järjestelmän saamisessa tehokkaaseen käyttöön. Kun tausta on kunnossa, muutoksenkin johtaminen on helpompaa.

Helppo käyttöönotto tarkoittaa montaa asiaa:

  • hyvin johdettu ja valmisteltu määrittely ja speksaaminen
  • viilatut toimintatavat ja toimialakohtainen tuotteistus
  • järjestelmän asennuksen ja parametrisoinnin helppous
  • toimivat sovellusrajapinnat (API) helpottavat integrointia
  • tuotteistetut toimintatavat ja konnektorit yleisimpiin järjestelmiin

3. Helppo käyttö

Helppokäyttöinen käyttöliittymä motivoi käyttäjiä ylläpitämään tuotetietoa ja ottamaan kaiken hyödyn irti datasta.

Hyvä käyttökokemus koostuu lukuisista asioista, esimerkiksi:

  • loogisesti toimiva, luotettava käyttöliittymä
  • hakutoiminnot, jotka toimivat kuin ajatus, mutta vain nopeammin
  • älykkäät ehdotukset
  • massamuokkaustoiminnot, import ja export (korostuvat varsinkin suurten nimikemäärien kanssa)

4. Helppo integrointi

PIM-järjestelmä toimii harvoin itsekseen. Tyypillisesti se on integroitu vähintään yhden muun järjestelmän kanssa, mutta useimmin järjestelmiä on enemmän, esimerkiksi ERP ja verkkokauppa.

Myös järjestelmien integraation tulee olla helppoa. Hyvin dokumentoitu, yleisiä standardeja noudattava API helpottaa ja nopeuttaa kaikkien tekemistä. Tieto saadaan liikkumaan eri järjestelmien välillä tehokkaasti ilman massiivisia integraatioprojekteja.

5. Helppo laajentaminen ja datan hyödyntäminen

Me haluamme auttaa asiakkaitamme hyödyntämään tuotetietoa tehokkaammin.  Kun PIM-järjestelmän rajapinnat on toimivat ja avoimet, voi tuotetiedon päälle rakentaa helposti datalähtöisiä sovelluksia. Näin asiakkaamme voi hyödyntää kulloinkin parhaaksi katsomaansa osaamista ja kumppania.

Lue myös