Tekoäly ja uudet teknologiat tuotemyynnin tukena

Tässä artikkelissa Canterin myynti – ja markkinointijohtaja Minna Andersson kertoo, kuinka tekoälyn ja uusien teknologioiden tuomat mahdollisuudet vaikuttavat tuotetiedonhallinnan tulevaisuuteen. Kirjoitus pohjautuu webinaariin – ”Tuotetiedonhallinnan tulevaisuus – tekoälyt ja uudet teknologiat”. Webinaarissa asiantuntijoina toimivat Minnan lisäksi Canterilta tuotetiedonhallinnan asiantuntija Katri Koskentalo ja Vastakaiku tutkimustoimiston CEO Katariina Tenhunen

Webinaari on osa Canterin tutkimukseen Kaupallinen tuotetiedonhallinta Suomessa 2021 -pohjautuvaa webinaarisarjaa. Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisilta yrityksiltä tuotetiedonhallinnan nykytilaa ja tulevaisuutta. Tutkimus kohdistettiin yrityksille ja päättäjille, jotka työskentelevät tuotetiedonhallinnan parissa.

Uusien teknologioiden käyttöönotto

Tutkimuksessa arvioitiin, että myynti tulee tuplaantumaan digitaalisten kanavien kautta seuraavan parin vuoden aikana. Tutkimuksen tarkoituksena oli myös selvittää yritysten kyky hyödyntää uutta teknologiaa. Noin puolet vastaajista arvioi, että heidän kykynsä uuden teknologian käyttöönottajana on tällä hetkellä hyvässä kunnossa. Monet vastaajista ovat kuitenkin edelleen epävarmoja kyvyistään käyttöönottajan roolissa.

Kaiken kaikkiaan 41% vastaajista on tällä hetkellä tyytyväisiä tapaansa hyödyntää uutta teknologiaa liiketoiminnassaan. ”Aloitteen tekeminen uusien teknologioiden suhteen on kohtuullisen helppoa; netistä napataan uusi softa käyttöön ja aletaan maksaa kuukausimaksua. Mutta hyödynnetäänkö teknologiaa täydellä potentiaalilla? Pelkkä teknologia ei vielä ratkaise, vaan siihen tarvitaan suunnitelmallista ja huolellista käyttöönottoa, jossa laitetaan perustat kuntoon ja mietitään miten teknologiaa käytetään, mitä ongelmia halutaan ratkoa ja mitä kyseinen teknologia vaatii näiden ongelmien ratkaisemiseen.” Minna kertoo.

Käyttöönottoprojektin jälkeen yrityksen on sitouduttava jatkuvaan ylläpitoon. Vastuu kannattaa suunnitelmallisesti antaa oikeille henkilöille ja järjestelmällisesti seurata, kuinka asiat etenevät.

Tekoälyn hyödyntäminen tuotetiedonhallinnassa lähivuosina

Tuotteiden personointi ja kohdistaminen, sekä asiakaskokemuksen parantaminen tulivat vahvasti esiin tutkimuksen avoimissa kysymyksissä. Esimerkkinä webinaarissa nousi Zalandon ja Googlen luoma ’Project Muze’ projekti, jossa tekoälylle opetettiin erilaisia esteettisiä arvoja, tekstuureja ja värimaailmoja. Nämä yhdistettynä Googlen trendiraportteihin ja tutkimuksiin erilaisista trendisuuntauksista pystyvät luomaan yhdessä asiakkaalle personoidun asukokonaisuuden, joka ottaa huomioon asiakkaan mieltymykset, toiveet ja mitat. Asut tuottavat robotit, jotka leikkaavat kankaat ja ompelevat asut valmiiksi asiakkaalle heidän valitsemallaan tyylillä.

Vaateteollisuus on hyvä esimerkki näissä suuntauksissa, koska se on ollut edelläkävijä monella tavalla. Vaateteollisuudessa innovoidaan usein ensimmäisenä ja jatkuvasti, ja siellä on tietysti valtavat ostovolyymit.

”Uskon, että suuntaus on juuri tämä. Erilaisten trendien ja suuntausten keräily joiden avulla pystytään vastaamaan yksilöllisiin tarpeisiin. Algoritmien avulla voidaan yhdistää ja tarjota juuri sopivia ratkaisuja. Nämä mahdollistavat monipuolisemman ja moniulotteisemman tarjonnan”, Minna kertoo.

VR ja AR tuotetiedonhallinnan osana

Edellä mainittujen esimerkkien lisäksi, myös VR:n (Virtual Reality) ja AR:n (Augmented Reality) merkitystä pidetään tärkeänä tekijänä asiakkaiden ostokokemuksen parantamisessa.

Yllä oleva kuvasarja näyttää, kuinka helppoa uuden kosmetiikkapullon tilaaminen on jo tänä päivänä Amazon Search By Camera -toiminnnon avulla. Kun käsivoidepullo alkaa näyttää pian olevan tyhjä, otetaan siitä kuva Amazoniin. Tämän jälkeen  Amazon näyttää toimittajat hintoineen, joilta tuotteen voi tilata. Yhdysvalloissa tuotteen voi saada kotiinsa vielä saman päivän aikana. Toimitus Suomeen kestää vielä useamman päivän. Toisaalta Suomessakin on jo mahdollista tilata lääkkeitä, kukkia tai vaikka rautakauppatavaraa kotiovelleen Woltin avulla muutamassa kymmenessä minuutissa. Kun tähän vielä yhdistetään kamera- tai äänihaku tuotteille, on ostokokemus jo äärimmäisen vaivaton.

Äänihaku ja sen huomioiminen tuotetietojen ylläpidossa

Hyvä tapa valmistautua tulevaan on nuorten teknologian käytön seuraaminen. Webinaarissa Minna kertoi vielä lukutaidottoman pienen kummipoikansa näppärästä äänihaun käytöstä, kun kummitädille piti näyttää millaista lego-pakettia poika toivoi syntymäpäivälahjaksi. Vaikka me aikuiset osaammekin kirjoittaa, on äänihaun käyttö niin paljon kirjoittamista vaivattomampaa, että se tulee varmasti olemaan kuvahaun rinnalla tapa, jolla tulevaisuudessa tehdään enenevissä määrin tuotehakuja. Tämä on hyvä huomioida tuotetiedonhallinnassa, sillä äänihauissa ei käytetä välttämättä samoja termejä kuin kirjoittaessa.

”Todennäköistä on, että puhut hakusanan ja tuloksiksi luettavan sivun sijaan saatat kaivata enemmän kuvia ja videoita. Nuoriso ei välttämättä lue leipätekstikuvauksia, mutta ne kannattaa tuoda esiin videoiden kautta. Jotta saat yrityksesi tuotteen kuvan esiin puheentunnistuksen kautta, edellyttää se rikasta tekstiä ja sisältöä ”, Katri jatkaa.

Haluatko keskustella aiheesta asiantuntijoidemme kanssa tarkemmin?

Kiinnostaako sinua esimerkiksi:

  • Nykyisten työkalujen hyödyntäminen parhaalla tavalla? Pyydä meidät tekemään auditointi ja konkreettinen ehdotus toimenpiteistä!
  • Ideoita – pyydä meidät sparraamaan miten saat ne tuotetiedon avulla toteutettua!